2011年2月14日月曜日

セージのミートボール・ハニーマスタードソース添え


つい先日家に遊びに来た友達が "Good Eats" というお料理番組をしているアルトン・ブラウンの料理本をプレゼントしてくれました。アルトンはお料理を科学的な視点で見るという点で他の人気料理家の人とはちょっと違います。5センチ以上ある分厚い本をぱらぱらっとめくっていて目に付いたのがマフィン型のなかにミートボールが入っている写真。その本によるとミニマフィン型を使うことで、形をたもつことと火の通りを一定にする効果があると・・・これは試してみなければ!ということで、早速自分のセージを使ったミートボールレシピにこの方法を導入してみました。

確かにうまくいったのですが、普通にクッキングシートの上に乗せてオーブンで焼いたものと変わらず。まだマフィン型をうまく使いこなしていないのでしょうかね。また挑戦します。ミートボールには、セージとよく合うマスタードをつかったハニーマスタードソースを添えました。何種類かソースを作ったのですが、やはりセージにはマスタードが一番ですね。


Sage Meatballs
with Honey Mustard Sauce
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QuantityIngredients
0.9 lb ground beef (10~15%fat)
0.6 lbground pork
1 egg
1/4 cupbread crumbs
1 tspgarlic powder
1 tsponion powder
1 tspsalt
1/2 tsppink pepper
1 1/2 tspdried parsley
1 1/2 tspdried sage



Sauce

1/4 cupsour cream
2 tbspmayonnaise
1 tspDijon mustard
1 tspwhole-grain mustard
1/2~1 tsphoney
a pinchsalt

Directions
  1. Prepare the meatballs: In a large mixing bowl, combine all the ingredients for meatballs. Mix well until well incorporated. (I recommend using plastic gloves for easy cleaning.) Wrap the bowl and let it rest in the refrigerator for 30 minutes to overnight.
  2. Preheat the oven to 400 degrees. Divide the meat into 24 even pieces (each piece will be 1.3~1.5 oz.) Shape all the meatballs into balls and place them in a mini muffin pan. Place the pan in the oven and bake for 20 minutes.
  3. Prepare the Sauce: In a small mixing bowl, combine all the ingredients for the sauce. Serve with the meatballs. 
Serves 4~6

2 コメント:

Unknown さんのコメント...

こんにちは~
マフィン型で焼くといいのですか~
私も試してみたいと思います~^^
ついつい 油で揚げるか ゆでちゃうんですよね~

EMK さんのコメント...

私もいままでゆでていたんですけど、オーブンで焼いたらなかなかいい感じに仕上がりました!ぜひ試してみてください!!